Levering in heel NL (ma t/m za)

Als beste getest door Ad.nl

Gratis persoonlijke boodschap toevoegen

Vega, vegan en zwangerschapsproof mogelijk

Borrelplank grazing table style

De perfecte borrelplank zelf maken: bomvol variatie

Wil jij zelf een luxe, grote borrelplank maken voor een verjaardag of date night met je partner en/of vrienden? Dan is niets leuker dan lekker uitpakken met een luxe borrelplank en zelf de borrelhapjes maken. Met deze tips zet jij een bomvolle borrelplank met diversiteit aan borrelhapjes op tafel. Het leuke van zelf een borrelplank maken is natuurlijk dat je geheel zelf kunt kiezen wat erop komt. Ideaal als er ook wat moeilijke eters zijn of je met dieetwensen rekening moet houden, want met een borrelplank kan iedereen lekker vrijblijvend zelf pakken en eten waar hij/zij zin in heeft!

Maak een borrelplank met een diversiteit aan hapjes

Ik zie een borrelplank maken als het samenstellen van een kleurenpalet aan smaken. Het leuke is dat je diverse smaken naast elkaar kunt serveren en iedereen zelf smaakcombinaties kunt laten maken. Zo ben ik zelf gek op de volgende combi’s:

  • Ossenworst met zwarte truffelmayonaise
  • Blauwschimmelkaas met peer en balsamicocrème
  • Manchego D.O.P. met vijgenchutney
  • Pecorino walnoot met sinaasappelcompote 
  • Tonijnpaté met komkommer 
  • Perzik met prosciutto en bascilicum
  • Tempura garnalen en kiphapjes met chilisaus 
  • Witlof met rode ui en tomatensalsa
  • Blini’s met dille-roomkaas en zalm
  • Burrata met tomaat 
  • Camembert met aardbei en honing 

Wil je een borrelplank met veel diversiteit serveren, zorg dan dat je bijvoorbeeld niet alleen kaas op de plank legt, maar hier ook een bijpassende chutney bij serveert. Of breng je gasten op ideeën door producten zoals honing en aardbeien al bovenop de camembert te serveren. Dat ziet er ook nog eens gelijk super mooi uit!

Verder zou ik eigenlijk aanraden: keep it simple. Je hoeft echt niet alles compleet voor te bereiden en uren in de keuken te staan om borrelhapjes te bereiden. Juist niet! Laat iedereen gewoon lekker zelf smaken combineren en kiezen hoe iets te eten. Dat scheelt jou ook nog eens een hoop tijd in de keuken ;).

De juiste ingrediënten voor je borrelplank kopen

Heb je een beetje inspiratie opgedaan om je borrelplank te maken? Inventariseer dan eventueel of er mensen met een voedselallergie of dieetwensen zijn. Bedenk vervolgens wat je graag op de borrelplank ziet en waar je jouw gezelschap blij mee maakt. Nog wat extra inspiratie nodig? Denk aan: verschillende zachte, harde en (licht)pittige kazen, compote, olijven, noten, (breek)brood, crackers, diverse dips en spreads, vleeswaren, droge worst, warme ovensnacks, zoals kipstukken, spareribs, pulled pork bites, tempura garnalen, snackgroenten, vers fruit, chips en zoutjes en iets zoets, zoals chocolade of nougat.

Algemeen boodschappenlijstje: 

  • Charcuterie & (droge) worst;
  • Diverse kaasjes & compote;
  • Kruidendip/spreads; 
  • Olijven;
  • Noten;
  • Brood, crackers & chips;
  • Vis (bijvoorbeeld garnalen, zalm of makreel);
  • Crudité (fruit & borrelgroenten);
  • Ovenhapjes; 
  • Iets zoets;
  • Een goed wijntje natuurlijk ;).

Vuistregels borrelplank maken


Wil je een mooie, goed gevulde borrelplank realiseren die wat weg heeft van een grazing table borrelplank, dan kun je de volgende twee basisregels opvolgen.

Basisregel 1:
Verdeel iedere productgroep op 2 of 3 plekken op je plank. Zo is jouw borrelplank alles behalve statisch en kan iedereen altijd overal goed bij vanaf zijn/haar eigen kant van de tafel.

Basisregel 2:
Vermijd waar mogelijk bakjes en schaaltjes. Je borrelplank oogt het meest vol en weldadig als de plank zelf zo min mogelijk zichtbaar is. Wel een schaaltje nodig? Haal het product in ieder geval uit de originele verpakking en gebruik een mooi keramiek schaaltje o.i.d.

Stappenplan plank opmaken
Als je de inkopen in huis hebt gehaald en jouw gasten er zijn, is het tijd om je borrelplank te gaan maken. Met dit stappenplan zet jij gegarandeerd een borrelplank met wauw-factor op tafel.

Voor het opmaken van je plank, wil ik je de volgende volgorde van producten afwerken adviseren. Erbij staan alvast enkele voorbeelden en tips. Succes!

  1. Oven & voorbereiding: Heb je ook ovenhapjes of afbakbrood gehaald? Verwarm de oven dan vast voor volgens de richtlijnen van het product en zet één (of meer) grote schone borrelplank(en) klaar.
  2. Charcuterie: Haal de vleeswaren uit de koelkast en vouw de vleeswaren per soort in een vorm naar keuze. Vouw plakjes bijvoorbeeld twee keer dubbel, rol op of ‘drapeer’ losjes. Snijd fuet schuin in plakjes tot de helft van de fuet, zo kunnen gasten ook nog gezellig zelf worst snijden. Leg alle vleeswaren opzij op een apart bord.
  3. Plankbasis gereedmaken: Doe de dips en de olijven in aparte schaaltjes en zet verspreid op de plank. Serveer je verse vis of een ander opvallend borrelhapje? Geef die dan ook alvast een prominent plekje op de plank.  Om deze basisonderdelen ga je straks je borrelplank verder ‘bouwen’.
  4. Kazen: Snijd kazen per soort in verschillende vormen en leg direct op de plank. Dit zorgt voor veelzijdigheid en herkenbaarheid van de verschillende soorten kaas. Heb je een bijpassende compote of kaasdip gehaald? Zet deze op de plank bij de kaas. 

Een paar opties:

– Snijd manchego met korst en al in plakjes (driehoekjes) van zo’n ⅕ centimeter dik
– Snijd brandnetelkaas in blokjes;
– Brokkel oude kaas door je mes in de kaas te steken en breeklijnen te volgen. Laat een deel van de kaas heel en leg erbij met een kaasmesje.
– Snijd camembert in een wiel of snijd alvast één of twee puntjes los en leg bovenop het wiel;
– Laat blauwschimmelkaas heel op de plank en serveer met een mesje.

  1. Vis: Serveer je vis uit blik, gekruide garnalen of iets met zalm? Verdeel deze nu over de plank waar mogelijk of in een schaaltje (indien je dit nog niet gedaan had).
  2. Fruit & snackgroenten: Was en snijd (eventueel) fruit en de groenten en leg opzij.
  3. Finishing touch: Plaats nu in onderstaande volgorde alle overige producten verspreid in ‘groepjes’ volgens de basisregel over de plank(en):
    1. Gevouwen vleeswaren en droge worst/fuet (met scherp mes);
    2. Eventuele ovenhapjes en brood (in stukjes gebroken);
    3. Fruit en groenten;
    4. Nog wat lege plekken hier en daar? Vul alles op met de crackers en noten.
  4. Pronto, jouw bomvolle borrelplank is klaar om te serveren. Cin cin! 

Steel jij de show? Doen wij de boodschappen.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren om een feestje van jouw borrelplank te maken. Wil je dolgraag zo’n overheerlijke borrelplank op tafel zetten, maar niet zelf al het voorwerk hoeven doen en de boodschappen uitzoeken? Dan helpen we jou natuurlijk graag een handje. 

Check dan gauw onze webshop waar je de lekkerste gekoelde (en ongekoelde) borrelboxen voor thuis kunt bestellen. Die worden zo bij jou thuis bezorgd op een dag naar keuze. Je hebt alles direct in huis, maar gaat wel even mooi zelf de show stelen door de plank zelf op te maken. Nobody will know you bought it… 😉 

En onthoud, wat je ook op tafel zet voor de borrel: vergeet vooral niet lekker samen te genieten

Borrelbox bestellen? Wil jij precies zo’n soort borrelplank maken als in dit blog beschreven staat? Met ingrediënten uit elke genoemde productgroep? Neem dan eens een kijkje bij onze Splendore borrelbox. ‘Splendore’ is Italiaans voor ‘pracht en praal’, precies hetgeen je met zo’n prachtige uitgedoste borrelplank wilt uitstralen toch? Ik zeg, ga ervoor! Wij ontzorgen je graag.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Andere blogberichten

3x Burrata op je Antipasti borrelplank!

Wat er niet mag ontbreken op jouw antipasti borrelplank? Burrata natuurlijk! Zacht, romig en de ideale basis voor een smaakvol (bij)gerecht waarin deze kaas centraal

Grazing close-up

Dinertip: de borrelplank als avondeten

Wil jij eens wat anders voor het avondeten? Dineer dan eens met een uitgebreide borrelplank! Noem het een schotel, een snackbord of charcuterie, het maakt

Borrelplank bestellen

Wat is een grazing table?

Heb jij al weleens gehoord van dé buffettrend wereldwijd: de grazing table? Een grazing table is als je het mij vraagt letterlijk een goedgevulde borrelplank,