Wat er niet mag ontbreken op jouw antipasti borrelplank? Burrata natuurlijk! Zacht, romig en de ideale basis voor een smaakvol (bij)gerecht waarin deze kaas centraal staat. Een ware eyecatcher op je plank. Wil je variëren met dit mooie product tijdens het borrelen? Hier heb ik 3 simpele recepten met burrata voor je voor op jouw antipasti borrelplank. Borrel ze!
Wat is burrata?
Voordat je de keuken in rent of naarstig in de supermarkt op zoek gaat naar een verse bol burrata, nog even een korte opfrisser – of kennismaking – met dit fantastische kaasje. Burrata is een mozzarellakaas met een vloeibare kern van room gemengd met fijne mozzarella vezels (ook wel stracciatella di burrata genoemd). Deze Italiaanse kaas leent zich perfect voor gerechten waarin je wilt dat de zachte smaak en structuur van burrata tot hun recht komen. Je vindt burrata op de versafdeling bij de delicatessen of tussen de kazen in het koelschap van je supermarkt.
Simple yet delicious
Door de room is burrata een stuk zachter van smaak dan mozzarella en dat combineert heerlijk met allerlei andere smaken. Toch heeft burrata niet veel opsmuk nodig en kun je de bol kaas ook simpelweg eten met een beetje goede kwaliteit olijfolie (extra vergine: dit betekent in zijn meest pure vorm) en brood, bijvoorbeeld ciabatta. Wil jij meer met je burrata? Check dan zeker de 3 verschillende burrata recepten hieronder. Ook ideaal om te variëren met de burrata die standaard in onze Antipasti borrelbox zit.
#1 Caprese stijl: burrata met tomaat
Dit eerste recept krijg je standaard in de instructie geleverd van de Antipasti box. Je ontvangt direct een verse burrata met een sappige tomaat. Je hoeft zelf enkel nog extra vergine olijfolie en eventueel wat vers gemalen zwarte peper (of Italiaanse kruiden) toe te voegen en voilà, buon appetito!
Benodigdheden:
- 1 bol burrata
- 1 tomaat
- 1 el extra vergine olijfolie
- Naar smaak: zwarte peper
In de instructie van onze borrelbox adviseren we om zowel burrata als tomaat in parten te snijden, waardoor je een mooie eetbare ‘bloem’ op een bordje creëert. Het oog wil natuurlijk ook wat ;).
Een leuke, speelse variatie met tomaat krijg je door cherrytomaatjes (in 2 kleuren) te gebruiken. Halveer de cherrytomaatjes en leg op een bord. Plaats de bol burrata hierop, besprenkel met olijfolie en maak eventueel af met bascilicum.
#2 Bruschetta: Burrata met perzik & prosciutto
Deze is heerlijk in de zomermaanden, lekker zoet, fris en romig en dat op een heerlijke knapperige bruschetta.
Benodigdheden:
- Bruschetta (8 stuks)
- 1 bol burrata
- 1 perzik
- 40 gram prosciutto ham
- extra vergine olijfolie (of balsamico crème)
- Peper
- Optioneel: verse bascilicum
Tip: maak je bruschetta zelf! Gebruik (oud) stokbrood en besprenkel met olijfolie. Bak op middelhoog vuur in de pan of rooster op een grill tot het brood knapperig is. Wrijf tot slot licht een gepelde teen knoflook over je geroosterde broodjes voor extra veel smaak. It is amazing!
Snijd de perzik in dunne plakjes. Leg je (zelfgemaakte) bruschetta klaar en verdeel op een bord of snijplank de burrata in evenveel stukken als bruschetta broodjes die je hebt gemaakt. Pak een lepel en schep een portie burrata met stracciatella op elke bruschetta. Leg hier vervolgens 2 perzikplakjes bovenop. Scheur nu de prosciutto in kleine stukjes en drapeer verschillende stukjes bovenop de perzik en burrata. Besprenkel tot slot de bruschetta’s met extra vergine olijfolie of kies voor een drizzle balsamico crème als je hier gek op bent. Maak af met wat peper en eventueel een beetje zeezout en versgescheurde bascilicum. Smullen maar!
#3 Make it a salad:
Ga je lekker en klinkt het je goed in de oren om recept 1 en 2 te combineren? Dan is deze voor jou. Als je een wat groter bijgerecht met burrata wilt serveren bij je antipasti borrelplank waar genoeg man van kan eten, is een burrata salade ideaal. Je maakt in een handomdraai een heerlijke, zomerse burrata salade met de volgende benodigdheden:
- 2 bollen burrata (1 bol extra voor elke +1 vanaf 3 pers.)
- 2 perziken
- 400 gram cherrytomaatjes of trostomaten
- 70 gram prosciutto ham
- 150 gram Rucola (veldsla is ook een aanrader)
- Extra vergine olijfolie
- Peper
- Takje verse bascilicum
- Balsamico crème of balsamicoazijn
Verdeel wat rucola of veldsla in een ondiep bord of saladeschaal. Leg de burrata hier voorzichtig in zijn geheel in het midden op. Snijd de cherrytomaten in kwarten en verdeel over de rucola rondom de burratabol. Gebruik je balsamicoazijn? Besprenkel deze dan nu vast over je salade en maal zwarte peper over het gerecht. Scheur de prosciutto in kleine stukken en verdeel tussen de andere producten om de burrata. Gebruik je balsamico crème? Besprenkel deze dan nu mooi in rechte strepen over de salade. Garneer met wat verse bascilicum en you are ready to go!
En nu lekker borrelen van je eigen antipasti borrelplank!
Ben je benieuwd naar de smaak van burrata en heb je nu zin om een overvolle Italiaanse borrelplank met burrata recept te maken? Maak het jezelf gemakkelijk met onze Antipasti borrelplank. Deze wordt thuis bezorgd inclusief verse bol burrata (en tomaat), dus jij kunt je lekker uitleven! Je bestelt de box hier in de webshop en kiest zelf je bezorgmoment. Lekker makkelijk!