|  ★★★★★ 98% van onze klanten beveelt ons aan!

How to: De ideale kaasplank met kaas-smaakmakers

Wil jij een lekker kaasplankje op tafel zetten dit weekend? Zorg dan dat je plank compleet is door niet alleen aan kaas en toastjes met smeersels te denken, maar door ook te zorgen voor ware kaas-smaakmakers. Dit kunnen compotes, dips en sauzen zijn, maar ook andere producten die gewoon onwijs lekker zijn in combinatie met kaas! In deze blog geef ik tips voor een complete kaasplank en laat ik je graag een aantal (eigen) favoriete en bekende smaakcombinaties van kaas én kaas-smaakmakers zien.

Tip 1: Zorg voor kaas-smaakmakers

Verschillende kaasjes op een plank leggen, maakt nog geen complete kaasplank. Zorg daarom voor kaas-smaakmakers. Op een kleine plank is één à twee al genoeg. Denk hierbij aan chutneys/jams, honing en speciale kaasdips. Die kun je tegenwoordig in elke supermarkt al wel vinden. Bekendere sausjes zoals mosterd en chilisaus doen het eigenlijk ook al erg goed bij kaas.

Gouden kaascombo’s

Wellicht lang niet allemaal nieuw voor jou (als kaasliefhebber), maar een oude gouden combi is natuurlijk altijd goed! Bekijk deze ideeën eens voor op jouw kaas borrelplank: 

  1. Jonge kaas met komkommer;
  2. Brandnetelkaas met mosterddip;
  3. Manchego D.O.P. met vijgenchutney;
  4. Pecorino chili (of walnoot) met sinaasappelcompote;
  5. Burrata met tomaat & olijfolie;
  6. Oude kaas met (dadel)stroop; 
  7. Jonge kaas met Mosterd-dilledip;
  8.  Harde geitenkaas met kweeperendip; 
  9. Zachte geitenkaas met walnoot & honing; 
  10. Koemelkkaasje met gember/ananas; 
  11. Brie/camembert met gekarameliseerde uiencompote;
  12. Blauwe kaas met balsamicostroop; 
  13. Gruyère, Emmentaler, Morbier en Tomme blanche kaas met rode port(saus).
  14. Kaas naar keuze met zoet/fris fruit, zoals druif, vijg, dadel, (gedroogde) abrikoos en framboos.

Hopelijk heb je hier alweer wat nieuws ontdekt wat je aanspreekt om te gaan proberen op jouw borrelplank. Meer tips voor op jouw kaasborrelplank? 

Tip 2: Ga voor verschillende soorten kazen (koe, geit, schaap)

Kies voor kaas van verschillende melksoorten. In Nederland eten we voornamelijk (op brood) kaas van koemelk en de liefhebber eet ook nog weleens (zachte) geitenkaas. Maar daarbinnen en -buiten bestaan héél veel soorten kazen. De tweede tip is dan ook: zorg voor variatie in kaassoorten. Zeker op een kaasplankje zul je heel goed het verschil proeven tussen kazen van koemelk, schapenmelk en geitenmelk. 

Wist je dat er ook kaassoorten bestaan gemaakt van meerdere melksoorten door elkaar? Vraag hier eens naar bij je kaasboer en ontdek wat een mix met de smaak doet! Ook leuk: elke keer als je een borrelplankje maakt één nieuwe kaas proberen. Reken maar dat jij na verloop van tijd nieuwe favorieten hebt ontdekt!

brood food wood appel
P

Tip 3: Zacht en pittig 

Zorg dat je kaasplankje daarnaast ook bestaat uit zowel zachte, harde, pittige als milde kazen. Een voorbeeld van een gevarieerde selectie kazen voor op één kaasplank: 

  1. Zachte geitenkaas met honing (zacht/geitenkaas);
  2. Manchego D.O.P. 6 mnd. gerijpt met kweeperen dip (hard/schapenkaas);
  3. Camembert met honing (zacht/koemelk/witschimmel/mild);
  4. Langres (zacht/koemelk/pittig/gewassen korstkaas);
  5. Fryslaner oud 50+ met dadelstroop (hard/koemelk/pittig);
  6. Roquefort (zacht/schimmelkaas/pittig). 

Ga zelf vooral lekker mixen met kaasjes, want er is genoeg keuze. Ben je niet helemaal fan van bijvoorbeeld geitenkaas of ben je wat huiverig bij schapenkaas? Vraag dan naar de meest milde versie bij je lokale kaasboer en wie weet leer jij zo je ‘kaas grenzen’ te verleggen en meer kaassoorten waarderen. We are never too old to learn new things, tasting new food included! 

Tip 4: Brood & crackers

Tot slot is het belangrijk om voldoende ‘bodem’ voor je kaas toe te voegen. Een mooie hartige tegenhanger. Denk hierbij aan een vers stokbroodje, lekker breekbrood, (knoflook)crostini’s, scrocchi, notenbrood/vijgenbrood of kaascrackers. Door zowel knapperige als zachte elementen toe te voegen, is er voor ieder wat wils én kun je de kazen op verschillende manieren combineren en ervaren.

Natuurlijk zijn er verder oneindig veel combinaties denkbaar voor op je kaasplank. zo doet een trosje druiven het ook altijd goed en zijn vleeswaren een fijne afwisseling indien je niet voor een vegetarisch kaasplank wilt gaan. Hopelijk hebben we je wat extra kunnen inspireren voor het maken van jouw kaasplankje. Succes en geniet!

Meer zien van ons? Bekijk gerust eens onze website en kijk eens rond in onze webshop!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Andere blogberichten

food dinner meal snack

Borrelplank voor kerst

Kerstmis is een tijd voor feest en lekker eten! Als u op zoek bent naar een leuke manier om Kerstmis te vieren, waarom bestelt u

Borrelbox samenstellen

Als je een uniek en attent geschenk zoekt, waarom dan niet een borrelbox zelf samenstellen en cadeau geven? Dit is een geweldige manier om je

Winkelmand
Je winkelmand is leeg.... voeg snel wat toe
Verder winkelen.
0