Hoe presenteer je een borrelplateau op een feest?

Deze handleiding begeleidt je stap voor stap bij het presenteren van een borrelplateau op een feest. Het geeft duidelijke instructies en handige tips om ervoor te zorgen dat je borrelplateau er feestelijk en aantrekkelijk uitziet voor je gasten.

1

Kies een variëteit aan hapjes

 • Selecteer een mix van kazen zoals brie, geitenkaas en oude kaas.
 • Kies een assortiment vleeswaren, zoals salami, parmaham en chorizo.
 • Voeg olijven, gemengde noten en gedroogd fruit toe voor variatie.
 • Verdeel de verschillende hapjes over een mooi plateau voor een feestelijke presentatie.
2

Kies het juiste serveerplateau

Kies een serveerplateau dat groot genoeg is om alle gerechten te plaatsen en dat past bij de sfeer van het feest. Zorg ervoor dat het plateau mooi gedecoreerd is, bijvoorbeeld met bloemen of kaarsen, om de presentatie te verbeteren. Let op dat de kleuren en materialen van het plateau harmoniëren met de rest van de tafeldecoratie en de algehele thema van het feest. Maak een weloverwogen keuze om een feestelijke en uitnodigende sfeer te creëren.

3

Schik de hapjes op een aantrekkelijke manier

 • Plaats de hapjes in groepjes op het plateau, zodat er een gevarieerde en uitnodigende presentatie ontstaat. Denk aan groeperen op kleur, vorm of type.
 • Varieer de hoogte van de hapjes door gebruik te maken van kleine schaaltjes, prikkers of serveerschaaltjes met verschillende hoogtes.
 • Gebruik verse kruiden of eetbare bloemen als decoratie tussen de hapjes door om het geheel op te fleuren en een extra visuele aantrekkingskracht te geven.
 • Zorg ervoor dat het plateau niet te vol wordt, zodat de hapjes nog steeds goed zichtbaar en gemakkelijk te pakken zijn voor jouw gasten.
4

Voeg dipsauzen en brood toe

Leg de dipsauzen in kleine schaaltjes op het plateau en plaats deze strategisch rond de andere hapjes. Snijd stokbrood in plakjes en leg ze naast de dipsauzen. Voor toastjes: presenteer ze in een aparte schaal, zodat gasten gemakkelijk kunnen kiezen. Zorg ervoor dat er voldoende brood en dipsauzen zijn voor alle gasten – geniet van je feestje!

5

Decoreer met verse kruiden en fruit

Snijd verse kruiden zoals peterselie of basilicum fijn en strooi ze over het plateau heen. Leg enkele plakjes vers fruit, zoals aardbeien of plakjes sinaasappel, strategisch tussen de gerechten. De kleurrijke en frisse toevoegingen versterken niet alleen de visuele aantrekkingskracht, maar voegen ook extra smaakdimensies toe aan de gerechten. Geniet van de heerlijke combinatie van verse kruiden en fruit als perfecte aanvulling op jouw feestelijke plateau.

6

Zorg voor servetten en kleine bordjes

 • Leg de servetten in een stapel naast het plateau.
 • Plaats kleine bordjes strategisch rondom de schaal met hapjes.
 • Zorg ervoor dat er voldoende servetten en bordjes zijn voor al je gasten.

Door deze items dichtbij het plateau te plaatsen, kunnen je gasten eenvoudig een snack opscheppen en ervan genieten zonder dat ze ver hoeven te reiken.

7

Plaats het plateau op een centrale locatie

Plaats het borrelplateau op een goed bereikbare en centrale plek op de tafel. Zorg ervoor dat alle gasten er gemakkelijk bij kunnen en ervan kunnen genieten. Vermijd het neerzetten van het plateau te dicht bij de rand van de tafel om morsen te voorkomen. Zorg voor voldoende ruimte rondom het plateau zodat iedereen er comfortabel bij kan.

8

Houd het plateau vers en gekoeld

 • Zet een schaal of bord met hapjes niet te lang buiten, vooral bij warm weer.
 • Plaats de schaal met hapjes terug in de koelkast als het even duurt voordat ze opgegeten worden.
 • Gebruik bijvoorbeeld een koelbox met koelelementen om de hapjes te bewaren tijdens een picknick in de zon.
 • Controleer regelmatig of de hapjes nog vers en gekoeld zijn om de kwaliteit te waarborgen.
9

Blijf het plateau gedurende het feest aanvullen

 • Zorg ervoor dat je het plateau regelmatig controleert tijdens het feest.
 • Vul het plateau aan met verse hapjes wanneer je merkt dat de voorraad begint te slinken.
 • Zorg dat er altijd voldoende assortiment beschikbaar is, zodat gasten kunnen blijven genieten van lekkere hapjes.

Een smakelijke afsluiting

Zeker! Met deze stappen kun jij een smakelijk en aantrekkelijk borrelplateau op je feest presenteren. Verwen je gasten en maak je feestje onvergetelijk! Succes met het samenstellen van jouw perfecte borrelplateau!

Benodigdheden

 • Een variëteit aan hapjes
 • Serveerplateau
 • Dipsauzen
 • Brood
 • Verse kruiden
 • Fruit
 • Servetten
 • Kleine bordjes
 • Koelkast
 • Vulmiddelen voor het plateau

Feestelijke hapjes presenteren

 • Zorg voor een mix van verschillende smaken en texturen, zoals kazen, vleeswaren, noten, fruit en dips
 • Plaats kleine schaaltjes of kommetjes met dips en sauzen strategisch over het plateau voor gemakkelijke toegang
 • Gebruik verschillende kleuren en vormen om het bord visueel aantrekkelijk te maken
 • Maak gebruik van mooie serveerschalen, houten planken of leisteen om het plateau op te presenteren
 • Vergeet niet om kleine bordjes, vorkjes en servetten in de buurt te leggen voor het gemak van je gasten
 • Houd rekening met eventuele dieetwensen van je gasten en zorg voor voldoende opties, zoals vegetarische of glutenvrije hapjes
 • Presenteer het borrelplateau op een centrale locatie, zodat gasten er gemakkelijk bij kunnen en er een gezellige sfeer ontstaat. Veel plezier met het samenstellen en presenteren van je borrelplateau!

Hoe de perfecte borrelplateau samenstellen: stap voor stap uitleg

 • Kies een verscheidenheid aan kazen, vleeswaren, olijven en andere snacks die je lekker vindt
 • Presenteer de items op een mooie houten plank of bord voor een mooie uitstraling
 • Combineer verschillende smaken en texturen om een gevarieerd aanbod te bieden
 • Voeg wat vers fruit, noten en dipsauzen toe voor extra smaak en afwisseling
 • Maak het geheel af met wat verse kruiden en een goed glas wijn om van te genieten. Veel plezier met het maken en delen van je borrelplateau!

Veelgestelde vragen over ons borrelplateau

Wat zijn leuke creatieve ideeën om een borrelplateau nog origineler te maken?

Een manier om een borrelplateau nog origineler te maken is door te spelen met verschillende texturen, smaken en kleuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een thema, zoals Mediterraans met olijven, feta, hummus en zongedroogde tomaten. Daarnaast kan het toevoegen van zelfgemaakte dips, huisgemaakte bruschetta of mini-quiches ook voor een persoonlijke touch zorgen. Varieer ook met verschillende soorten kaas, vleeswaren, noten en fruit om het borrelplateau nog aantrekkelijker te maken. Veel plezier met het samenstellen en geniet van de reacties van je gasten!

Zijn er vegetarische opties voor een borrelplateau?

Ja, er zijn zeker vegetarische opties voor een borrelplateau! Je kunt denken aan kaasblokjes, olijven, nootjes, hummus met groentesticks, bruschetta met tomaat en basilicum, mini quiches met groenten, en nog veel meer. Door deze vegetarische opties toe te voegen, zorg je ervoor dat er voor iedereen iets lekkers te snacken is tijdens de borrel. Veel plezier met het samenstellen van jouw borrelplateau!

Is een borrelplateau meer geschikt voor een informele bijeenkomst of ook voor een chique feest?

Een borrelplateau is meer geschikt voor een informele bijeenkomst. Het is perfect voor gezelligheid en casual samenzijn met vrienden of familie. Voor een chique feest is het gebruikelijker om te kiezen voor luxe fingerfood of amuses, die mooi gepresenteerd kunnen worden op een serveerschaal. Het hangt dus af van de sfeer die je wilt creëren, maar een borrelplateau past over het algemeen beter bij een informele gelegenheid.

Kun je een borrelplateau van tevoren maken of moet het op het laatste moment worden samengesteld?

Je kunt een borrelplateau van tevoren maken, zolang je rekening houdt met de houdbaarheid van de ingrediënten. Producten zoals vleeswaren, kaas en noten kunnen van tevoren worden klaargemaakt en in de koelkast bewaard worden. Verse ingrediënten zoals groenten en fruit kun je beter op het laatste moment toevoegen om de versheid te behouden. Het is ook handig om dips apart te houden en pas vlak voor serveren toe te voegen. Op die manier kun je het borrelplateau makkelijk en op tijd voorbereiden. Veel plezier met het samenstellen van je borrelplateau!

Hoe kun je ervoor zorgen dat een borrelplateau er aantrekkelijk en smakelijk uitziet?

Om ervoor te zorgen dat een borrelplateau er aantrekkelijk en smakelijk uitziet, kun je meerdere technieken toepassen. Ten eerste is het belangrijk om een variatie aan hapjes aan te bieden, zoals verschillende soorten kazen, vleeswaren, dips, fruit en crackers. Zorg voor kleurrijke en verschillende texturen, dit maakt het plateau visueel aantrekkelijk. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede presentatie, bijvoorbeeld door het gebruik van verschillende soorten serviesgoed en decoratieve elementen. Door aandacht te besteden aan de compositie en afwerking van het plateau, zorg je ervoor dat het er niet alleen aantrekkelijk uitziet, maar ook uitnodigend is om van te genieten.

Hoeveel hapjes per persoon moet je rekenen bij het samenstellen van een borrelplateau?

Bij het samenstellen van een borrelplateau kun je ongeveer rekenen op 5-7 hapjes per persoon. Dit aantal kan variëren afhankelijk van de grootte van de hapjes, de duur van de borrel en of er ook andere snacks worden geserveerd. Het is altijd goed om een mix van verschillende hapjes aan te bieden om aan ieders smaakvoorkeur tegemoet te komen. Veel plezier met het samenstellen van jouw borrelplateau!

Hoe kun je een borrelplateau zelf samenstellen?

Om een borrelplateau zelf samen te stellen, heeft u een variatie aan hapjes nodig die geschikt zijn om te delen. Denk aan kaas, vleeswaren, olijven, noten, crackers, stokbrood en dips zoals hummus. Zorg voor een mix van smaken, texturen en kleuren voor een aantrekkelijke presentatie. Vergeet niet om rekening te houden met eventuele dieetwensen of allergieën van uw gasten bij het samenstellen van het plateau. Veel plezier met het maken van uw borrelplateau!

Welke etiquette is er rondom het serveren en eten van een borrelplateau?

Als het gaat om het serveren en eten van een borrelplateau zijn er een paar etiquetteregels die je kunt volgen. Zorg er allereerst voor dat je het bord mooi opmaakt met een variatie aan hapjes, zoals kaas, vleeswaren, olijven, noten en stokbrood. Serveer het plateau vanaf de linkerzijde en geef iedereen de gelegenheid om als eerste een keuze te maken. Vergeet niet om een apart schaaltje voor de olijvenpitten en botjes te voorzien. Eet de hapjes met je vingers (tenzij anders aangegeven) en gebruik eventueel cocktailprikkers voor stukjes die lastiger zijn vast te houden. Geniet ervan!

Welke soorten hapjes worden meestal op een borrelplateau geserveerd?

Op een borrelplateau worden meestal diverse soorten hapjes geserveerd, zoals kaasblokjes, worstjes, olijven, stukjes komkommer en cherrytomaatjes, gevulde dadels, toastjes met bijvoorbeeld zalm of paté, mini-quiches en bitterballen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de veelvoorkomende hapjes die je op een borrelplateau kunt verwachten. Het belangrijkste is dat er voor ieder wat wils is, zodat de gasten kunnen genieten van een gevarieerde selectie lekkernijen.

Wat is het verschil tussen een borrelplateau en een kaasplankje?

Een borrelplateau bestaat doorgaans uit een assortiment van verschillende hapjes, zoals vleeswaren, olijven, nootjes, dipsausjes en brood. Een kaasplankje daarentegen bestaat voornamelijk uit een selectie van diverse kazen, eventueel aangevuld met noten, fruit en crackers. Dus het voornaamste verschil is dat een borrelplateau een mix van verschillende hapjes is, terwijl een kaasplankje specifiek gericht is op kazen. Eet smakelijk!

Welke dranken passen goed bij een borrelplateau?

Bij een borrelplateau passen diverse dranken die de verschillende smaken van de snacks complementeren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een frisse witte wijn, een lichte rosé, een mousserende wijn zoals prosecco of cava, of zelfs een licht bier. Ook een niet-alcoholische optie zoals bruisend mineraalwater met een schijfje citroen kan goed werken. Het belangrijkste is dat je dranken kiest die de smaken aanvullen en de ervaring van het borrelplateau verrijken. Veel plezier met het samenstellen van je perfecte borrelmoment!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Inhoudsopgave

Andere blogberichten

Winkelmand0
Je winkelmand is leeg.... voeg snel wat toe
Verder winkelen.
0