Inspiratie voor jouw borrel!

Zoek je inspiratie voor je borrel? Als je de handen uit de mouwen wilt steken, kun je kiezen voor borre hapjes-recepten waarvoor je losse ingrediënten moet inslaan en aan het kokkerellen gaat. Maar voor veel borrel hapjes is het product op zichzelf ook al een borrelhapje en hoef je dus vrij weinig te doen. In dit blog delen we borrel hapjes uit die laatste categorie: easy peasy borrelen met makkelijke borrelhapjes! 

Kaas als borrel hapje 

Kazen zijn heerlijk om zo uit het vuistje te eten vanaf de plank, zeker als je goede kaasjes selecteert. Kies bijvoorbeeld zowel zachte als een harde kaas en snijd de harde kaas voor in blokjes. Bij de zachte kaas leg je een kaasmes op de plank, zodat iedereen er lekker zelf van kan snijden en eten. Zet bij de harde kaas een heerlijke chutney of compote en je eerste borrelplank hapje staat! Je kunt de combinatie van kaas en compote steeds verder samen verfijnen op basis van jullie smaak tot je bij jullie perfecte smaakcombinatie komt. Leuk! 

“Bij borrelen zonder recepten laat je het borrelgezelschap vooral lekker zelf de borrel hapjes maken en kun je elkaar inspireren tijdens het eten.”

Nootjes en zoutjes

Noten mogen naast kaas uiteraard ook niet ontbreken. Ze geven een fijne bite qua structuur op je plank en dat wisselt prettig af. Je kunt kiezen voor gezouten of ongezouten noten, gepelde of ongepelde noten en natuurlijk notenmixen. Eén van onze favorieten zijn gerookte amandelen (die vindt je dan ook terug in veel van onze borrelboxen). Denk verder aan walnoten, pecannoten, cashewnoten, hazelnoten, (vlies)pinda’s en macadamianoten. Pistachenoten, doppinda’s en zonnebloempitten zijn overigens ook altijd leuke toevoegingen om bezig te zijn tijdens het borrelen.

Tot slot in deze categorie eten geen noot, maar het geeft wel een lekkere bite: geroosterde mais. Verkrijgbaar in inmiddels bijna elke supermarkt bij het schap met zoutjes en noten. 

Brood en crackers

Brood en crackers zijn een mooie basis waarmee je alle andere borrelplank onderdelen kunt omtoveren tot een daadwerkelijk borrelhapje. Zo kun je op een stukje breekbrood heerlijk kaas en compote smeren of een spread smeren en hier bovenop een luxe vleeswaar leggen. Op de borrelplank draait alles om (zelf) smaakcombinaties vinden en proeven. Daarom hoef je ook niet vooraf uren in de keuken te staan, bij easy peasy borrelen zonder recepten laat je het borrelgezelschap vooral lekker zelf de borrelhapjes maken en kun je elkaar inspireren tijdens het eten. Wie weet komen jullie ter plekke wel met een eigen tapas recept! 

Borrelgroenten

De truc van succesvol groenten toevoegen aan je borrelplank als hapje is ze snijden. Maak van paprika reepjes, zo ook van wortel en snijd komkommer in sticks of in de oude vertrouwde schijfjes. Voeg ook eens witlof- of roodlofblaadjes toe (tipje voor meer kleur!) en snijd cherrytomaatjes doormidden of prik ze samen met een bolletje mozzarella en wat bascilicum aan een prikkertje (vooruit, toch een klein Italiaans recept). 

Andere makkelijke borrelgroentes zijn (mini) augurkjes, zongedroogde tomaat, gegrilde paprika (uit pot – kan gewoon en is heerlijk zoet en zacht van smaak!) en radijsjes. Zolang je hier een fijne dip bij serveert, heb je aan groenten de perfecte borrelsnack. En daar hoeft dus geen recept aan te pas te komen ;).

Wil je de nadruk leggen op groenten op de plank? Overweeg dan ook eens bloemkool, broccoli, selderij of (licht)gegrilde courgette op de plank. Vult goed, ideaal om te dippen en zeer gezond!

Dips & spreads

Met al dat brood, crackers en groenten wil je natuurlijk iets om in te dippen en mee te smeren. Perfecte cracker- en groentedippers zijn kruidenkaas, toverkaas, tzatziki, aioli en alle soorten hoemoes. Deze hebben een goede ‘dip’-structuur, terwijl bijvoorbeeld tonijn- en eiersalades weer ideaal zijn om te smeren. De keuze is reuze, dus kies vooral waar je op dat moment zin in hebt! Vaak zijn twee soorten spreads al genoeg als borrel hapjes, maar je kunt het zo gek maken als je wilt. En wil je wel zelf iets maken? Maak dan bijvoorbeeld zelf je perfecte dip! Er staan tal van recepten op het internet met tips. 

Fruit op de plank

Aardbeien, frambozen, kersen, kiwi; allemaal heerlijk voor bij de borrel! Maar ook appel, witte en blauwe druiven, passievrucht, mango en ananas zijn een smaakvolle frisse en zoete toevoeging. Ben jij fan van geitenkaas of brie? Proef dit eens samen met appel, walnoten en honing of kaneel. Combineer ze ter plekke op je cracker of dungesneden plakje appel en je hebt zo vanaf de plank weer een heerlijk borrelplank hapje gecreëerd. Wat is borrelen toch een feestje! 😉 

Ander ideaal fruit voor op de borrelplank: vers gesneden of gedroogde schijfjes sinaasappel, peer, perzik, abrikoos en bramen. Maar ook verse stukken watermeloen en galiameloen doen het goed. Combineer watermeloen eens met feta (en munt) en galiameloen met serranoham. Tapas recepten waar je misschien al wel groot fan van bent.

Gedroogd fruit, zoals abrikozen, dadels, vijgen, pruimen en andere zogeheten zuidvruchten zijn (als je ervan houdt) ook altijd een leuke toevoeging aan je borrel hapjes.

Charcuterie en worst

Ben je liefhebber van vlees, dan is het lekker om wat mooie vleeswaren te selecteren. Denk aan coppa di parma, prosciutto, mortadella en diverse soorten salami. Ook worsten, zoals ossenworst, knoflookworst en fuet in allerlei smaken zijn mooie toevoegingen die verder geen opsmuk nodig hebben. Deze sluiten we af met een aantal food tips:

Op de ossenworst zou je wat truffelmayonaise, zwarte peper en/of parmezaanse kaasvlokken kunnen serveren. En voor droge worst/fuet geldt: zo dun mogelijke plakjes snijden, want dan ‘smelt’ de worst beter op je tong en proef je de aroma’s beter. 

Eet jij juist graag vlees, maar ga je borrelen met mensen die dit (graag) niet of minder doen? Laat op de borrelplank het vlees dan eens weg als hapje. Vlees hoeft niet altijd en een vegetarische borrelplank kan echt net zo lekker zijn! 

Voor de zoetekauw

Wil jij je borrelplank voorzien van zo’n beetje elke smaak? Kies dan ook een zoete tegenhanger. Naast zoet fruit kun je ook chocolade, nougat, koek of zelfs snoepgoed op je borrelplank leggen. De echte zoetekauw zal je bedanken en je zult zien dat een stukje chocolade afwisselen met een handje gezouten noten en een slok wijn of bier echt geen straf is! 

Ben jij liefhebber van mooie wijnen of een goed glas bier? Bekijk dan vooral zo even onze luxe wijnpakketten en bierboxen in de webshop!

Olijven en extra’s 

Tot slot mogen wat mij betreft heerlijke olijven nooit ontbreken en kan vis een lekkere toevoeging zijn. Denk aan garnalen in knoflookolie of een lekker stukje gerookte zalm met dille, komkommer en/of honingmosterd-dressing. Nóg iets extra’s te snacken toevoegen? Kies een bijzondere smaak chips of popcorn. Chips en popcorn doen het altijd goed (ook bij kinderen) en door een verrassende smaak te kiezen, extra leuk om nog even mee te pakken!

Warme borrelhapjes

Ontbreekt er voor jou nog iets aan bovenstaande basis voor borrel hapjes? Dan kun je altijd je borrelplank verrijken met de meest makkelijke borrelhapjes die er zijn: oven- (of frituur)hapjes. Het geeft je plank direct meer body en er bestaan tegenwoordig ook veel lekkere vegetarische borrelhapjes uit de oven, airfryer of frituurpan. Denk aan mini loempia’s, (vegetarische) bitterballen, kaashapjes, bamihapjes en vishapjes, zoals tempura garnalen.

Variatie is alles 

Ik denk dat we wel kunnen concluderen dat je voor een succesvolle borrel hapjes echt geen keukenprins of -prinses hoeft te zijn, maar dat het vooral gaat om de juiste producten en onderdelen toevoegen aan je borrelplank. Slim en gevarieerd je producten selecteren is hierin dan ook alles. Varieer en leer! Wanneer je telkens wat nieuws probeert in de verschillende productgroepen, zul je zien dat borrelplank met hapjes keer op keer compleet anders en weer verrassend kan zijn. 

Hopelijk heb ik kunnen inspireren hoe je heel makkelijk nieuwe borrel hapjes kunt bedenken.Vooral ook dat je echt niet altijd hele recepten nodig hebt. Het recept voor een goede borrel is de juiste onderdelen op de plank leggen. En wil je vooral wat nieuws en niet zelf hoeven nadenken over inkopen of recepten? Bekijk dan eens de samengestelde borrelboxen van Food and Wood. 

Borrel ze!